Sık Sorulan Sorular

IMG_44161.Yoga nedir?
Yoga yaklaşık M.Ö. 500- 1500 yıllarından günümüze uzanan kadim bir bilim, Hint geleneğidir. Yoga kelimesinin kökeni Sanskrit dilinde “yui”dir. Anlamı birleştirmek, bağlamaktır. Yogayı buradan yorumlamak gerekirse, bedeni, ruhu, zihni ve nefesi birleştiren bir yöntem anlamına gelir.

2. Yoga bir din midir?
Hayır, yoga bir din değildir. Yoga felsefik, fizyolojik bir sistemdir. Binlerce yıl önce, Hindistan’da doğmuştur.

3. Yoga bir spor mudur?
Yogada fiziksel hareketler yapılmaktadır, ancak yoga sadece fiziksel bir çalışma değildir. Nefes teknikleri, konsantrasyon, meditasyon, gevşeme gibi önemli parçaları ve her şeyden önemlisi çok eskilere dayanan bir felsefesi vardır. Sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal bir çalışmadır.

4.Yoga yaparak kilo verebilir miyim?
Yoga yaparak kilo vermek mümkündür, ancak yoganın burada yardımcı olacağı ana konu sizin bedeninize saygı duymanızı sağlamaktır. Yoga derslerinde fiziksel olarak bir sürü duruş gerçekleşir, nefes teknikleriyle beden toksinlerden arınır, metabolizma daha dengeli çalışmaya başlar.  Yoga dersinin stiline göre yaktığınız kalori değişir. Yoganın felsefesinde beden çok önemlidir ve ona iyi bakmamız gerekir. Yedikleriniz, içtiklerinize özen göstermek, bedeninize yani kendinize duyduğunuz saygının bir yansımasıdır.  Bu saygıyı kazanmak adına, düzenli olarak yoga yapmak ve sağlıklı beslenmek bedeninizi ideal halinize dönüştürmekte faydalı olacaktır.

5. Esnek değilim, yoga yapabilir miyim?
Yoga yapmak için esnek olmanıza gerek yoktur. Yoga yaparak öncelikle bedenimize kulak vermeyi, bir duruşu yaparken ne kadar ileri gidip gitmemiz gerektiğini bedenimizden dinlemeyi öğreniriz. Yoga yaparak bedeniniz gereken esneme ve güçlenmeyi elde edecektir. Bu konuda acele etmenize, bedeninizi zorlamanıza gerek yoktur.

6. Bir tedavi sürecinden geçiyorum, yoga yapabilir miyim?
Yoganın terapi özelliği vardır. Bedende yer alan tüm sistemlerin (sinir, bağışıklık, boşaltım, dolaşım vb.) sağlıklı çalışmasına, kronik rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur. Her hangi bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuzun onayını alarak yoga yapabilirsiniz.

7. Yoga dersleri sakin ve sıkıcı değil mi?
Birçok yoga stili vardır, Baraka Yoga’da hem daha sakin hem de daha dinamik, hareketli derslere katılmanız mümkündür. Yogada fiziksel birçok duruş, nefes teknikleriyle gerçekleştirilmektedir. Sıkıcı olup olmadığını öğrenmek için, sizi derslerimize davet ediyoruz.

8. Yoga yapmak için sigara içmemek, et yememek, alkol kullanmamak mı gerekiyor?
Yogaya dair birçok söylenti dillerde dolaşıyor. Olduğunuz gibi, tüm alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınızla yoga yapabilirsiniz. Hiçbir şartı, kuralı yoktur. Herkes yoga yapabilir.

9.Daha önce hiç yoga yapmadım. Neye dikkat etmeliyim?
ilk kez yoga yapmaya başlıyorsanız,  son yediğiniz öğünün üzerinden en az 1,5 saat geçmesine, mideniz aşırı dolu derse girmemenizi tavsiye ederiz. Tam tersi, aç gelmek de iyi değildir. Dersin başlamasından en az 15 dakika önce stüdyoya gelip, sakin bir şekilde kıyafetlerinizi değiştirip derse hazır olmaya özen gösterebilirsiniz.

Hareketleri uygularken, bedeninize ve kendinize zaman tanıyın. Yogada önemli olan bedeninize, nefesinize, kendinize kulak vermeniz, onlara saygı duymanızdır.

10. Yoga yaparken ne giymeliyim?
Derslerde rahat edebileceğiniz kıyafetler giymenizi  tavsiye ederiz. Rahat nefes alabileceğiniz, göğüs ve karın bölgenizi sıkmayan, kolay hareket edebileceğiniz giysiler.  Eğer varsa, kendi matınızı getirebilirsiniz (Baraka Yoga’da matlar mevcuttur).

11. Yoga yaparken çorap ya da ayakkabı giyebilir miyim?
Yoga yalın ayak yapılan bir çalışmadır, ayaklarımızın altından geçen meridyenlerin (akupuntur noktaları olarak da bilinir) yerle teması hem enerji açısından hem de kaymamak açısından önemlidir. Elbette dilerseniz çorapla uygulama yapabilirsiniz, ancak tavsiyemiz değildir.